Zo rij je zo zuinig mogelijk
Natuurlijk heb jij het ook gemerkt: de brandstofprijzen vliegen de @%%%EDITORCONTENT%%amp;# pan uit. Elke keer als je afrekent bij de benzinepomp, doet het een beetje pijn. Natuurlijk, hoe minder je rijdt, hoe minder je hoeft te tanken. Maar wat kun je nog meer doen om brandstof te besparen?
💡 Tip 1: Check je auto
Een auto in een goede conditie presteert beter op het asfalt. Check je auto dus vóórdat je de motor start. Controleer bijvoorbeeld je bandenspanning. Vanwege de veiligheid doe jij dat sowieso al elke twee maanden (toch?). Maar het helpt dus ook om brandstof te besparen. Een zachte band betekent meer weerstand, en dus hoger brandstofverbruik. Pomp je banden dus hard op, maar niet té hard. In het instructieboekje van je auto staat hoe hard je banden moeten zijn, en anders is google je vriend.
Ververs ook eens de olie. Want verse olie -> soepel lopende motor -> minder weerstand -> meer efficiëntie. En dat is dan weer beter voor jouw portemonnee.
💡 Tip 2: Maak je auto licht en glad
Hoe lichter je auto, hoe minder energie er nodig is om in beweging te komen. Maak je auto dus zo licht mogelijk. Pluis je auto eens flink uit, liggen er dingen in die je niet meer nodig hebt? Gereedschap? Bakstenen? Je broertje?
Ook beïnvloeden elementen aan de buitenkant van je auto de weerstand. Op wintersport geweest? Haal je dakkoffer met skispullen direct van de auto als je terug bent. Die zorgt voor veel meer brandstofverbruik. Rijden met fietsendragers en open ramen zorgt ook voor meer luchtweerstand en dus meer verbruik.
💡 Tip 3: Schakeleeen!
Wil je zuinig rijden? Schakel dan omhoog als dat kan. Het liefst doe je dat algauw boven de 2000 toeren per minuut. Dat betekent zeker niet dat je dan als een slak rijdt. Geef gas als je accelereert, maar schakel wél snel door.
Hou die toerenteller dus in de gaten. Bij de meeste motoren kan je al tussen de 2000 en 2500 toeren omhoog schakelen. Veel auto’s geven in het dasboard met een pijltje aan op welk moment je het beste door kan schakelen. Handuug!
💡 Tip 4: Voet van het gaspedaal
Snel rijden kost meer brandstof. Rij dus niet te hard. Sowieso mag je in Nederland overdag maximaal 100 km/u rijden, dus dat helpt alvast in de portemonnee. Maar ook als je harder mag: let een beetje op je snelheid. Wist je dat het zo’n 15% tot 25% minder brandstof kost als je 100 km/u rijdt in plaats van 130? Nog langzamer is zelfs nóg efficiënter, maar dat is op de snelweg niet handig en soms zelfs gevaarlijk. Bij een snelheid van 80 km/u doet een verbrandingsmotor over het algemeen het best.
💡 Tip 5: Niet remmen! (Oké, wel als het moet natuurlijk)
Kom je aanrijden bij een stoplicht of een bocht? Verminder je vaart dan – als het kan – niét door te remmen. Als je remt, gooi je eigenlijk de energie die je net hebt verbrand, in een keer weg. Zonde. Wat is dan wel handig? Haal je voet van het gaspedaal af en wacht tot je de juiste snelheid hebt bereikt.
Anticipeer dus op wat er voor je gebeurt. Sowieso een vet goed idee als je achter het stuur zit natuurlijk. Maar dus ook voor je brandstofverbruik. Hou genoeg afstand van je voorliggers, zodat je niet hoeft te remmen als zij dat wél doen. Hou er vroeg rekening mee dat een stoplicht op rood springt als je aanrijdt. Zo kan je je auto rustig laten uitrollen. Springt ‘ie weer op groen? Dan kost het minder energie om op te trekken vanuit je ‘uitrol-tempo’ dan wanneer je al stil zou staan. Win-win-win-situatie, zoals wij dat zeggen ✌️
💡 Tip 6: Laat die koppeling zitten
Soms moet je toch echt remmen, dat snapt iedereen. Gebruik dan ook echt alléén de remmen. Ontkoppel niet. De versnelling in z’n vrij te zetten voelt misschien als een brandstofbesparende actie, maar dat is het niet. Waarom dat is? Als je een rijdende auto in z’n vrij zet, gebruikt ‘ie benzine om de motor draaiende te houden. Laat je de koppeling zitten, dan houden de rollende wielen die de motor draaiende. Minder toevoer van benzine dus, en dat betekent dan weer minder vaak tanken.
💡 Tip 7: Thank god for besparingsystemen in je auto
Rij je in een moderne auto? Nice. Die hebben namelijk vaak menu’s die precies aangeven hoe zuinig je rijdt, en welke factoren daar invloed op hebben. Zo zie je bijvoorbeeld wat de invloed van de airco is op je brandstofverbruik. Ook krijg je tips over de stand van je rechtervoet. Doe er dus je voordeel mee. Check ook eens of jouw auto een rijstandenknop heeft met een Eco-stand. Ja? Gebruiken!
Sta je stil voor een stoplicht? Zet de motor dan uit. Als je een moderne auto hebt, heeft ‘ie waarschijnlijk een start-stop-systeem die dat automatisch doet. Helemaal handig. Sta je voor de brug te wachten en duurt het echt nog wel even? Zet je auto dan zelfs helemaal uit. Let op: doe dat ook weer niet bij elk rood stoplicht, de motor opnieuw starten kost namelijk ook energie.
💡 Tip 8: En nog wat inkoppertjes
Dan nog wat tips die zo logisch zijn dat je er misschien niet eens aan denkt. Pak altijd de meest efficiënte route naar je bestemming. Navigatiesystemen berekenen meestal al een Eco-route voor je. En wist je dat filerijden veeel brandstof kost? Vermijd die dus als het maar even kan, een paar kilometer omrijden is al snel voordeliger. Mis je ook nog eens die irritante file.
Ook slim: check de actuele brandstofprijzen van tankstations bij jou in de buurt. Er zijn handige apps die je daarbij helpen: ANWB Onderweg, DirectLease Tankservice en Tankey. Tank niet langs de snelweg, vaak zijn lokale onbemande tankstations het goedkoopst. Ook al scheelt het maar iets, elke cent is er een.